Teraz jest Pn, 21-05-2018, 14:33

Godziny sesji | Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 13-04-2013, 14:32 
Offline
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 20-11-2012, 20:07
Posty: 96
Pochwały: 1
Chciałbym przedstawić prostą strategię PA opartą na sentymencie rynku
Strategia ta jest strategią podążania za rynkiem i ceną ponieważ wskaźnik
na którym się opiera pokazuje, kto ma obecnie przewagę na rynku czy kupujący (linia niebieska)
czy sprzedający (linia czerwona)

Instalujemy wskaźnik ASO zawarty w
module

viewtopic.php?f=14&t=312

Następnie instalujemy go na platformie MT4
i ustawiamy następujące parametry wskaźnika:
Asoperiod = 5
Mode = 0
Bulls= true
Bears = true

Następnie w parametrach wskaźnika w poziomach dodajemy dwa dodatkowe poziomy
50 i 60 (%)

Gramy na TF15

Zasady wejścia w pozycję:

Pozycja krótka - Na TF15 czerwona linia przekracza poziom 60
i na TFh1 niebieska linia musi mieć poziom mniejszy niż 60 nie może być przewagi przeciwnego sentymentu na wyższym TF
Pozycja długa - Na TF15 niebieska linia przekracza poziom 60
i na TFh1 czerwona linia musi mieć poziom mniejszy niż 60 nie może być przewagi przeciwnego sentymentu na wyższym TF

Zasady wyjścia z pozycji:
Zamykamy pozycję gdy na TF15 sentyment spadnie poniżej 60%

Próbowałem zrobić do tej startegii EA - ale jednak wskaźnik repaintuje i czesto zamyka pozycje - grając
ręcznie trzeba być cierpliwym zdarzają się zamknięcia na 0 pips lub kilka pips straty przy wahaniach wskaźnika
ale cierpliwie czekając można tak ugrać na dużych ruchach parę ładnych pipsów - szczególnie na początku sesji
londyńskiej ale także nowojorskiej . Fajnie gra się nim na JPY- bo wszystkie pary z jenem idą podobnie więc można
obstawić kilka zleceń- życzę powodzenia w testowaniu strategii

_________________
Jesteś tym kim chcesz być a nie
tym kim chcą inni żebyś był


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 13-04-2013, 18:23 
Offline
Pasjonat
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 15-09-2012, 23:38
Posty: 1227
Pochwały: 46
Witaj,
Może wstawisz kilka screenow odnośnie wejsc i TP.
Co z poziomem SL ? Nic o nim nie piszesz.

_________________
1) Masz wątpliwości - pytaj
2) Masz uwagi lub chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, to podeprzyj je analizą i przykładami - aby miało to sens.
3) Rozwijajmy temat i nie odchodźmy od niego za daleko, a będzie służyć Nam pomocną wiedzą.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 13-04-2013, 19:50 
Offline
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 20-11-2012, 20:07
Posty: 96
Pochwały: 1
Co do SL to zazwyczaj ustawiam na sztywno na 15 pipsów
rzeczywiście dobrze zauważyłeś Kris że nie napisałem
jaki jest stop loss
Myśle że na TF15 wejście z takim SL jest wystarczające bo tylko
w skrajnych przypadkach (choć mi się zdarzył tylko jeden) tzn wszedłem
w pozycję nie sprawdzając drugiego warunku na TFh1 a tam przeciwny
sentyment był wyższy znacznie niż 60% i zaliczyłem SL
Teoretycznie w tym systemie twoje zamknięcie powinno być "SL" jeśli nie zamknęło się na TP
jeśli ruch był krótkotrwały i cena tylko na chwilę przekroczyła 60% poziom
a zaraz potem do niego wróciła
Uciążliwe w tym systemie jest faktycznie jedno że trzeba cały czas obserwować rynek
lub na sztywno ustawić TP, które i tak nie do końca może być momentem wyjścia
ale zawsze można zwrócić uwagę kiedy sentyment osiągnął maximum po czym zaczął spadać i w tym momencie wyjść
z rynku - lub też ustawić swój TP przed najbliższym S/R jeśli takowe jest po drodze.
Czasem patrzę też na SD, które mogą być też potencjalnym zasięgiem na jakim
poziomie postawić na sztywno TP

_________________
Jesteś tym kim chcesz być a nie
tym kim chcą inni żebyś był


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 13-04-2013, 21:15 
Offline
Stały bywalec

Dołączył(a): So, 6-04-2013, 10:28
Posty: 147
Pochwały: 1
To nie będzie działało w praktyce. Wiele takich koncepcji przerabiałem. Otwieranie pozycji w oparciu o poziomy oscylatora (które nie są wiernym odzwierciedleniem ruchu ceny) prowadzi do strat. Mówiąc kolokwialnie oscylator potrafi przewieźć (oscylator zawraca cena idzie dalej w swoją stronę). W każdym razie jedynym sensownym wg mnie pomysłem na tego typu system jest piramidowanie uśredniające stratę i zamykanie wszystkich pozycji kiedy zacznie być profit na koncie. Bez SL. Robot z mojej stopki też wykorzystuje przewagę jednej pary walutowej nad drugą i gra przeciwnie do tych relacji (hedzuje jednoczesnie dwie pary). Stawianie SL i granie tylko jedną pozycją nie da zarobić.

_________________
Ichimoku Market Skanner
https://www.youtube.com/watch?v=y3ZesTf3mOA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So, 13-04-2013, 23:41 
Offline
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 20-11-2012, 20:07
Posty: 96
Pochwały: 1
To po części tak ja właśnie napisałem Jarek w praktyce zdarza się tak że właśnie dlatego
że wskaźnik repaintuje a później w wykres jest wygładzony może się zdarzać że w sytuacjach
kiedy ruch ceny jest chwilowy łapiesz zamykając pozycję kilka pipsów starty lub w najlepszym
wypadku jesteś na 0. Ale większe ruchy ceny jak wiesz wynikają właśnie z przewagi jednej
strony na rynku i choć sentyment jest liczony z wolumenu tickowego to i tak wiele mówi i nie jest to
do końca oscylator który zależności pokazuje jak większość po czasie. Faktycznie zdarza się
jak wiesz tak że w trakcie każdego wzrostu występują korekty albo tak jak mówisz cena idzie w
swoją dobrą stronę a wskaźnik spada w dół. Ale w każdej minucie zmienia się obrót na rynku
i zmienia się sentymet raz przewazają kupujący a za chwilę sprzedający jeśli jedni lub drudzy w
danym momencie mają jeszcze przewagę w wolumenie to wpływa to na cenę.
Uważam że cierpliwe czekanie na okazję na rynku w tej strategii się opłaca a trzymanie się zasad
wejścia daje szanse że pozycję, gdzie nie było wyraźnej przewagi zamkniejsz na niewielkim minusie
albo nawet na 0 lub znikomym plusie. Ja też testowałem zachowania oscylatorów i ceny i też uważam
że działają z opóźnieniem. Ale sentyment to nie jest typowy oscylator. Zauważ że jego wskazania nie
są opóźnione a pokazują u danego brokera faktyczną przewagę rynkową w danym momencie.

_________________
Jesteś tym kim chcesz być a nie
tym kim chcą inni żebyś był


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 14-04-2013, 07:41 
Offline
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 20-11-2012, 20:07
Posty: 96
Pochwały: 1
Tak jak wcześniej napisałem - wskaźniki repaintuje i próbując zrobić EA sprawdzałem
na testerze jego wejścia w pozycję otwiera i zamyka dużo pozycji analizując warunki
i do EA to chyba się nie sprawdza ale ręcznie grając podchodzisz subiektywnie patrząc na
zachowanie wskaźnika i jak się waha czasem trzymasz pozycję i nie zamykasz za chwilę
wskaźnik może iść do góry - EA niestety to algorytm i otwiera i zamyka pozycję po spełnieniu
warunków. Zamieszczam to EA dla użytkowników forum - może ktoś kto zna mql4 coś do niego dorzuci albo w jakiś
inny sposób przerobi dodając jakieś nowe warunki żeby automat grał tą strategią ale
nie otwierał tak często i zamykał pozycji - Nie wiem nie jestem informatykiem a samo EA
pomagał mi pisać programista. Jeśli ktoś zauważy jakieś błędy to proszę o korektę.
Ustawienia EA
SL-parametr do zarządzania moneymanegment podawany w pipsach
Stoplossfactor - SL podawany w mikropipsach - powinien być zgodny z parametrem SL
Risk- ryzyko do moneymanagment podawane w tysięcznych - 0,003 oznacza 3% ryzyka konta
na stratę w zależności od parametru SL
No niestety tak jest napisane - dziwne może ustawienia ale tak działa


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Musisz się zalogować.

_________________
Jesteś tym kim chcesz być a nie
tym kim chcą inni żebyś był


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 14-04-2013, 10:40 
Offline
Pasjonat
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 15-09-2012, 23:38
Posty: 1227
Pochwały: 46
Z tego co zrozumiałem to nie jest automatyczna steategia. Więc ulepszanie EA nie jest potrzebne.

Rajp mam pytanie jak odróżnic ruchy oscylatora, te które w dłuższym ruchy pokazują tylko korekte. Jednym słowem jak wejść w początek ruchu i nie wychodzić w połowie na korekcie ?
Uważam że bez dodatkowych działań ze strony PA i poprawnej analizy jest to niemożliwe.

_________________
1) Masz wątpliwości - pytaj
2) Masz uwagi lub chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, to podeprzyj je analizą i przykładami - aby miało to sens.
3) Rozwijajmy temat i nie odchodźmy od niego za daleko, a będzie służyć Nam pomocną wiedzą.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 14-04-2013, 10:52 
Offline
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 20-11-2012, 20:07
Posty: 96
Pochwały: 1
W takim razie powiedz Jarek czy ten robot który masz w stopce
zarabia na realu czy demo i czy możesz go udostępnić
Pewnie jak przypuszczam oparty jest na slope direction line

-- Dodano: N, 14-04-2013, 11:04 --

Właśnie Kris zadałeś dobre pytanie - ja osobiście robię to intuicyjnie
poprostu czekam obserwując cenę - małą korektę zawsze jest łatwo rozpoznać
w silnym momentum i ruchu ceny ale te większe mogą już być sygnałem zmiany trendu
i zazwyczaj poprzedzone są silnym momentum i zejściem ceny w drugą stronę z jednoczesnym
obniżeniem sentymentu poniżej 60% tak wynika z moich obserwacji. Nie wiem może masz jakiś pomysł jak to inaczej odpowiednio
wcześnie zlokalizować używając dostępnych narzędzi PA
Można jeszcze obserwować sentyment na niższym poziomie - tam widać korekty nie wiem
co jeszcze jakie inne elementy można zastosować - może masz jakiś pomysł

_________________
Jesteś tym kim chcesz być a nie
tym kim chcą inni żebyś był


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 14-04-2013, 11:09 
Offline
Stały bywalec

Dołączył(a): So, 6-04-2013, 10:28
Posty: 147
Pochwały: 1
rajp1972 napisał(a):
W takim razie powiedz Jarek czy ten robot który masz w stopce
zarabia na realu czy demo i czy możesz go udostępnić
Pewnie jak przypuszczam oparty jest na slope direction line

Ten i jemu podobne zarabiają w realu. Oparty jest o wskaźnik slopevalues.
Inną kwestią jest na jakie ryzyko = stopa zwrotu właściciel jest przygotowany. Ten robot w stopce celowo ustawiony został przeze mnie na bardzo agresywny trading ponieważ chodzi na koncie demo i nie sam zysk jest istotny a DD. W realu stopień zaangażowania jest 5-10 krotnie mniejszy. Nie jest to wyrób typu black box, który się włączy i ma zarabiać. Każdy kto chciałby z niego korzystać musiałby poznać podstawowe założenia jego pracy, a wtedy byc może doszedłby do wniosku, że one mu nie odpowiadają

-- Dodano: N, 14-04-2013, 11:15 --

Fx-Kris napisał(a):
Z tego co zrozumiałem to nie jest automatyczna steategia. Więc ulepszanie EA nie jest potrzebne.

Rajp mam pytanie jak odróżnic ruchy oscylatora, te które w dłuższym ruchy pokazują tylko korekte. Jednym słowem jak wejść w początek ruchu i nie wychodzić w połowie na korekcie ?
Uważam że bez dodatkowych działań ze strony PA i poprawnej analizy jest to niemożliwe.

Powiem więcej. Szkoda czasu na eksperymenty z takim czy innym oscylatorem. Jedynie element gry martyngałowej (dokładanie kolejnych pozycji) daje szansę na sukces w tego typu strategiach. Lepiej się skupić na PA. Kiedy to zrozumiałem to zacząłem rozwijać moje narzędzie, które świetnie się do PA nadaje.

_________________
Ichimoku Market Skanner
https://www.youtube.com/watch?v=y3ZesTf3mOA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N, 14-04-2013, 11:15 
Offline
Pasjonat
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 15-09-2012, 23:38
Posty: 1227
Pochwały: 46
Moja mała uwaga
Panowie dyskusje odnośnie jarmarku EA proponuję przenieść do innego działu temu dedykowanemu.
Nie rozwalajcie tematu promowaniem i opowiadaniem jakie te EA są super itd. promując do sprzedaży swój robot

_________________
1) Masz wątpliwości - pytaj
2) Masz uwagi lub chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, to podeprzyj je analizą i przykładami - aby miało to sens.
3) Rozwijajmy temat i nie odchodźmy od niego za daleko, a będzie służyć Nam pomocną wiedzą.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Godziny sesji | Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości




Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

Regulamin forum | Polityka prywatności

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group