Moje 5 groszy w tym zagadnieniu. Może będzie inspiracją do dalszych badań.
Zacznę od tego, że nie jestem żadnym autorytetem w dziedzinie VSA i być może moje założenia mijają się nieco z rzeczywistością. Tym nie mniej myślę, że warto spróbować rozkminić na ile się da przy pomocy dostępnych dla detalistów narzędzi zjawisko analizy wolumenu.
software screenshotTo co widać na obrazku a dotyczy zagadnienia wolumenu pochodzi z tej strony.
http://clusterdelta.com/Nie wdając się w szczegóły (każdy sobie może poczytać !Tak! ) jest to portal rosyjskich, który jest poświęcony między innymi klastrowej i wolumenowej analizie wykresów kontraktów notowanych na CME.
Największą zaletą jest to że nasi bracia słowianie napisali kilka wskaźników, które umożliwiają analizę online notowań tychże kontraktów.
To z czego ja korzystam to:
Market Volume 1.4
Delta
Cluster Delta Volume Profile
Market Volume - (histogram niebieskich pionowych słupków) wskaźnik pokazujący wolumen zawieranych w danym przedziale czasowym transakcji kupna i sprzedaży łącznie.
Delta - jest to wskaźnik (histogram niebieskich i czerwonych słupków) pokazujący różnicę między transakcjami kupna i sprzedaży. Dokładniej różnicę między transakcjami realizowanymi po cenie Ask (kupno ?) i Bid (sprzedaż?). Domyślne rozumienie tego wskaźnika jest takie. Jeżeli Delta rysuje niebieski słupek to znaczy, że mamy do czynienia z przewagą kupujących jeżeli czerwony to odwrotnie. //Tu szczerze mówiąc mam najwięcej wątpliwości jak to właściwie jest.
Cluster Delta Volume Profile (histogram poziomych linii na głównym wykresie) jest to też wolumen wszystkich zawieranych transakcji tym razem pokazany w funkcji ceny. Czyli jest to informacja, która mówi na przykład na jakich poziomach były generowane największe obroty. Dodatkowo poziomy o największych wartościach są wyświetlane w kolorze czerwonym.
Teraz odnosząc się do moich malunków.

Numerem 1. zaznaczyłem miejsce , w którym zaczyna się coś dziać na wykresie. To znaczy:
- wykres ceny narysował fajną formację odwrócenia trendu - outside bar, objęcie hossy nie ważne, jak zwał tak zwał. Ważne, że stało się to przy znaczącej przewadze kupujących nad sprzedającymi (Delta - duży w stosunku do poprzedzających niebieski słupek). Wskaźnik wolumenu pozostaje na umiarkowanym poziomie. Dla szybkich skalperów zamknięcie tej wzrostowej świecy mogłoby być dobrym miejscem do wejścia w L.
Numerem 2. zaznaczyłem miejsce w którym cena po "rajdzie" w górę narysowała pięknego pinbara przy bardzo dużym wolumenie i właściwie neutralnych wskazaniach Delty. Jednocześnie wskaźnik profilu (histogram poziomy) potwierdza swymi czerwonymi liniami dużą skalę zrealizowanego obrotu na tych poziomach. Są to jak dotychczas największe obroty na dzisiejszej sesji. Jedna z teorii VSA mówi, ze na tym pinbarze dokonała się wymiana pozycji, podaż wchłonęła popyt itd.
Numerem 3. zaznaczyłem obszar, który był dla mnie najistotniejszy. Po ustanowieniu na pinabarze lokalnego High i przy maksymalnych obrotach szukałem powtórnego testu dzisiejszego szczytu, ale już przy znacząco mniejszych obrotach. Inaczej mówiąc szukałem miejsca do otworzenia pozycji "S" Jak widać rynek dał trochę czasu (pięć następujących po pinbarze świec) i każdy mógł się załapać !smail!
To wszystko co powyżej napisałem jest tylko i wyłącznie moją interpretacją zachodzących zjawisk. Interpretacją, którą się absolutnie nie zgadzam i będę jej bronił do samego końca.
Wszelkie uwagi i interpretacje własne mile widziane.