http://fx-forum.pl/

[Wskaznik]Obliczanie wielkosci pozycji w zaleznosci od SL
http://fx-forum.pl/viewtopic.php?f=27&t=314
Strona 1 z 1

Autor:  rajp1972 [ Śr, 6-03-2013, 09:35 ]
Tytuł:  [Wskaznik]Obliczanie wielkosci pozycji w zaleznosci od SL

Zamieszczam wskaźnik do oblicznia wielkości pozycji w zależności
od SL - można wybrać w parametrach procent ryzyka np 3% dla czterocyfowego
kwotowania podać 0.03 a dla pięciocyfrowego 0.003

Autor:  JAREK67 [ So, 6-04-2013, 10:51 ]
Tytuł:  Re: [Wskaznik]Obliczanie wielkosci pozycji w zaleznosci od S

Witam.
Trochę zmodyfikowałem ten wskaźnik swego czasu.
Można wpisać wielkość straty jaką akceptujemy na jedną otworzoną pozycję.
W walucie lub procentowej części wartości Balance.
Można też zmienić rozstawienie poziomów SL.

Autor:  JAREK67 [ Pn, 22-04-2013, 20:03 ]
Tytuł:  Re: [Wskaznik]Obliczanie wielkosci pozycji w zaleznosci od S

JAREK67 napisał(a):
Witam.
Trochę zmodyfikowałem ten wskaźnik swego czasu.
Można wpisać wielkość straty jaką akceptujemy na jedną otworzoną pozycję.
W walucie lub procentowej części wartości Balance.
Można też zmienić rozstawienie poziomów SL.

Załączam jeszcze raz ten wskaźnik. Ten wcześniejszy (zamieszczony przez pomyłkę) nie miał tych funkcjonalności, o których pisałem :)
mea culpa

Autor:  soman [ Wt, 3-09-2013, 09:46 ]
Tytuł:  Re: [Wskaznik]Obliczanie wielkosci pozycji w zaleznosci od S

Fajne narzędzie. Dzięki za wstawkę.
Mam pytanie: Co to jest za wartość wyświetlana nieco wyżej tych SLi? ... "Ryzyko = 0.62" ?

Autor:  JAREK67 [ Wt, 3-09-2013, 16:15 ]
Tytuł:  Re: [Wskaznik]Obliczanie wielkosci pozycji w zaleznosci od S

soman napisał(a):
Fajne narzędzie. Dzięki za wstawkę.
Mam pytanie: Co to jest za wartość wyświetlana nieco wyżej tych SLi? ... "Ryzyko = 0.62" ?

"Ryzyko =" to jest wartość straty jaką dopuszczasz ponieść w przypadku złapania SL.

Autor:  soman [ Śr, 16-10-2013, 13:20 ]
Tytuł:  Re: [Wskaznik]Obliczanie wielkosci pozycji w zaleznosci od S

JAREK67 napisał(a):
soman napisał(a):
Fajne narzędzie. Dzięki za wstawkę.
Mam pytanie: Co to jest za wartość wyświetlana nieco wyżej tych SLi? ... "Ryzyko = 0.62" ?

"Ryzyko =" to jest wartość straty jaką dopuszczasz ponieść w przypadku złapania SL.


Hmm... Wartość w pieniądzach? czy w procentach?
No to jak to ? Ustawiam parametry żeby mi wyliczył w pipsach stop losy dla powiedzmy 5% przy SL
a on mi podaje 6,37 ? (procent?) nie rozumiem... co to jest to 6,37 ?

Autor:  Czesiek [ Cz, 17-10-2013, 13:48 ]
Tytuł:  Re: [Wskaznik]Obliczanie wielkosci pozycji w zaleznosci od S

Zobacz czy wykres masz w pipsach (4 miejsca po przecinku), czy w pipetach (5 zer po przecinku). W drugim przypadku trzeba ryzyko (procentowe) przesunąć o jeszcze jedno zero w prawo.

Jeżeli masz 6,37 to oznacza, pozycję za 6 lotów, 3 miniloty i 7 mikrolotów.

Oczywiście czy wszystko jest poprawnie liczone sprawdź na obliczeniach wedle wzoru podanego przez Krisa w tym temacie -> viewtopic.php?f=11&t=9

Autor:  JAREK67 [ Pt, 18-10-2013, 07:57 ]
Tytuł:  Re: [Wskaznik]Obliczanie wielkosci pozycji w zaleznosci od S

Przeicież to takie proste ;)

Obrazek
screenshot tools

Dla ryzyka 5% straty w przypadku złapania sl tak to będzie wyglądać.
Balance 5831.91 to kwota wystawiona na stratę/ Ryzyko == 291.60
Przy ustawionym najbliższym sl na poziomie 15 pips i kolejnych w odległości 1 pips wielkosc pozycji jak wiadac na załączonym obrazku.
pzdr

Autor:  miniek987 [ Pn, 18-11-2013, 23:24 ]
Tytuł:  Re: [Wskaznik]Obliczanie wielkosci pozycji w zaleznosci od S

JAREK67 napisał(a):
Przeicież to takie proste ;)

Obrazek
screenshot tools

Dla ryzyka 5% straty w przypadku złapania sl tak to będzie wyglądać.
Balance 5831.91 to kwota wystawiona na stratę/ Ryzyko == 291.60
Przy ustawionym najbliższym sl na poziomie 15 pips i kolejnych w odległości 1 pips wielkosc pozycji jak wiadac na załączonym obrazku.
pzdr


Jarek mam pytanie odnośnie tego wskaźnika. Czy można go jakoś ustawić, żeby pojawiał się automatycznie do danej pary, bo za każdym razem jak wyłączam MT4 ta tabelka z SL znika i muszę jeszcze raz wskaźnik wrzucać na wykres i tak do każdej pary walutowej. Czy można temu zaradzić?

Dzięki z góry za odpowiedź

Pozdrawiam
miniek987

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/